Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2011 01:01 - защо плачат бебетата
Автор: coffeen Категория: Други   
Прочетен: 2858 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.09.2012 01:17


Защото им се спи.
 Като новородени нуждата им от сън е почти постоянна. Бебетата нямат колики. Те плачат, защото искат да направят или наблюдават нещо, но за по-дълго време не са в състояние или са прекалено изморени и затова се разплакват и пищят. Нервната им система се претоварва лесно и дори детето да изглежда заинтригувано от нещо, унесено в игра, да се смее или движи активно, това не значи, че не е дошло време за сън. Щом бебето плаче, когато го обличате/събличате, миете и изобщо обгрижвате, значи то вече е прекалено раздразнено и от всичко му докривява, дори игрите и песните не привличат вниманието му.
    Лесно може да се убедите в това, че децата не изпитват болка, просто като ги гушнете. Ако човек действително има колики, и болка някаква, то от гушкане, носене, бял шум/прахосмукачка/сешоар, те няма да минат. Но нервната система се успокоява или "залъгва" от изброените методи. Вярвате ли сериозно, че природата с цялата си гениалност би могла да ни тресне едни нетърпими ужасни... болки.  Колкото и да ви се струва, че детето така както присвива крачета, се мъчи от болка, това не е вярно, просто като плаче, то не може да изпълнява други движения. И как така само децата в развитите общества ще имат "тези болезненеи колики"? Ами останалите просто ги приспиват неусетно, и точно навреме, докато си ги носят по техните си съответни способи.
 Когато близките се опитват да успокоят новороденото, те го вземат, държат го и го разсъняват и му отнемат възможността да заспи възможно най-бързо и навреме. Дори минута детски плач е нетърпим, а какво остава понякога за 5-6 минути, които са нужни на детето, докато то заспи само без да бъде безпокоено, люляно, клатено и разбутвано. Движението унася децата, при ходене, в кола, кенгуру, слинг или дет. количка и те мн лесно се приспиват така. Ако новороденото плаче и не можете да издържите 4-5 минути да слушате рев, не се опитвайте да го забавлявате, разходете го по стаите, то скоро ще се унесе и заспи по-лесно. Обикновено след 2 часа будуване, бебе на възраст от 2 до 6 месеца се измаря и има нужда от сън - когато детето потърква очи, значи е време за сън и дори да последва плач, когато го сложите да спи, това още по-ясно показва тази нужда. В случай, че не му се е доспало, то просто ще търси контакт с вас или ще се заиграе, ако е на възраст над 2-3 месеца. Щом плаче, значи му се спи. При возене, детето заспива преди да са изтекли и 2 часа от последното му събуждане. Ако се разбуди в движение, не го разбутвайте, то отново скоро ще заспи, докато пътува.
 Бебета не плачат от глад, а повече от жажда, особено ако са поплакали доволно, това може да ги дехидратира, но също и когато трябва да си хапнат, само за да могат веднага или скоро след това да си свършат тяхната работа по елиминиране, т.е да се изходят. Когато свършат тази много важна задача, те се успокояват и просто се развеселяват.
  Много често когато детето заплаче, веднага родителят почва да го храни - бебето не отказва, но след малко започва пак да плаче. Това значи, че само е било раздразнено в минутите преди да заспи и е искало да се успокои чрез сученето, и плачът не е бил причинен от глад, дори бебето да не е било хранено цели 2 часа например. Кърмените деца се събуждат по-лесно, защото са по-добре органично хидратирани и когато имат нужда да уринират, това ги събужда,  особено когато кърмата е лека и оводняваща, а не "рядка" или "нехранителна", тези определения са супер невежи. Детето има нужда от оводняване, организмът страда от концентрирана храна, която майката е поела и това съответно преминава в кърмата. Няма да коментирам изкуственото хранене на бебетата, то е лош, неудачен вариант за отглеждане на детето. Бебето се събуждало и плачело от глад - не, то плаче, защото вече е по-голямо и пълният пикочен мехур го дразни и събужда. "И като му дадем адаптирано мляко и млъква" -  но и да му предложите да суче от гръдта, то пак ще се успокои, вместо да му набутвате, едно неестествено, топлинно обработено и НЕОРГАНИЧНО "мляко".  Храненето на майката е супер важен момент, това съм го казвала. От любимите ми кърмачески храни: овесени ядки, ориз, елда, коноп, орехи, лешници, бадеми, банани, ябълки, ягоди, череши, праскови, дини, пъпеши, домашен хляб, масло, маслини, мед, лук, цвекло, краставици, тиквички, халва, сусам. До неотдавна майките ограничаваха повечето от именно тези изброените продукти от страх да не получи детето алергия или разстройство. Това, естествено, е пълна глупост. Алергията, ако се случи, майките по-добре да си спрат белтъчната храна, защото тя е силно алергизиращият агент и особено белтъкът в кравето мляко и производните му - кашкавали и сирена, които аз дори и не помирисвам  (обичам само маслените продукти - масло и сметана). Белтъците в някои ядки също могат да алергизират, но в крайна сметка, трудно може да се преживее само на грах и маслини.
   Слагате детето да спи, то започва да плаче, извива се, обръща се, при опит да го завиете или наместите в легълцето му, то още по-силно заплаква, най-малкото докосване го дразни. Ако не го притеснявате повече със силни за този момент дразнители като любимите му играчки или лицата на близките, то ще се успокои и заспи много скоро. Ако го вземете в ръце, то ще замлъкне веднага, освен ако наистина не е на ръба на нервното изтощение, тогава и това не помага, поне не мигновено, трябва поне минута докато мъникът се укроти в ръцете ви. Щом сте го взели при себе си, може да го поносите, бебето се разбужда, но нуждата от сън си остава и целта ви трябва да бъде да го приспите, а не просто да го държите притихнало. 
  Ако детето се пробуди с плач, това обикновено значи, че не си е доспало и ако можете много скоро да го приспите, то пак ще спи. Детето може да се събуди и без плач и все още да му се спи. 
 Лишаването на децата от сън може да навреди на тяхното развитие. Ако следвате естествената му нужда от сън и бодърстване, детето не може да плаче повече от 20 минути общо за цяло дененощие, дори да ви се струва, че е плакало с часове. Начините за приспиване и продължителността на съня зависят от възрастта на бебето.
когато африкансите бебета заплачат, веднага биват вземани в ръце, а те впрочем денонощно са в скута или на гърба на майките си, и отговорът за всеки хленч е nyo-nyo, или кърмене на бебето, и още веднъж едно nyo-nyo, дори детето току-що да е сукало. 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 656441
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031