Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2013 12:31 - недостиг на желязо
Автор: coffeen Категория: Други   
Прочетен: 2223 Коментари: 0 Гласове:
1



може някога да се случи да чуете лекар да казва едва ли не със загриженост и назидателен тон, че в човешката кърма няма желязо. лекарят обаче едва ли ще ви препоръча бебето ви да приема допълнително желязо.
  за да бъде съдържанието на желязо в кърмата ниско, естествено има причина. това не е биологичен дефицит, напротив - изчерпването на запасите от желязо при бебетата е адаптивен механизъм и това е нещо нормално и това ги защитава. много от бактериите, които причиняват болести при малките деца, изискват допълнително желязо, за да се развиват и възпроизвеждат. чрез постепенното намаляване на запасите от желязо, природата понижава податливостта на бебетата към инфекции. това обяснява защо кърмените бебета са по-здрави или ако заболеят, процесите не протичат тежко и остро.

този приспособителен механизъм за регулиране на желязото е подкопаван от излишните количества добавено желязо в изкуствените млека. излишъкът подпомага растежа на патогенни бактерии

недостигът на желязо (но не анемията) е биологична стратегия за минимизиране на инфекциите. този механизъм е жизненоважен за бебетата, защото за разлика от децата и възрастните, те преминават от храна, която не носи риск (кърма) към твърди храни, които имат риск да бъдат замърсени с патогени.

  още по-интересно, или по-притеснително, ако храните изкуствено детето си, е че нивата на желязото са разпределят по различен начин при изкуствено хранените бебета и кърмените. последните имат нормално разпределение на хемоглобина, докато тези, които преживяват на хуманизирано мляко, имат неравномерно разпределение. това е заради чудотворността на човешката кърма и на протеин в нея, наречен лактоферин. протеинът се свързва с наднормените количества желязо и го прави по-трудно за усвояване. освен това лактоферинът се свързва с клетъчната стена на патогенните бактерии и я разрушава! това значи, че ако кърмено бебе все пак заболее, лактоферинът ще подпомогне по-бързата реакция и преборване с инфекцията. плюс това, заниженото желязо прави невъзможно развитието на колонии от желязозависещи патогени.
 бебетата трябва да имат намаляващи стойности на желязото и те са се приспособили по този начин заради здравословна причина и това е гарантирало шансовете за оцеляване и предпазване.

източник



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 656541
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031