Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2014 15:36 - такава европа
Автор: coffeen Категория: Други   
Прочетен: 2303 Коментари: 0 Гласове:
1



такава ЕНП и схемите й

Правителството на Пламен Орешарски подготви Споразумението за плащания по еврофондовете за следващия седегодишен период

Аз дойдох лично да ви благодаря, че е парламент тука и вие сте тука, има 800 милиона по сметките на България – така премиерът Бойко Борисов съобщи за отблокираните средства по ОП „Околна среда”. – „Това да сме направили, поне не могат да кажат, че депутатите не са си заслужили заплатите!”

Какви депутати цитира Борисов, какви заплати са си заслужили, след като парламентът работи една седмица и няма как да има принос в отблокираните на парите по различни европрограми.

Историята с тези отблокирани средства и то само за ОП „Околна среда” е съвсем друга: В началото на 2013 година Брюксел спира пари по оперативни програми заради съмнения за нарушения и слаб контрол?!

Специално по спрените средства за „Околна среда” мога да кажа, че спряха важни ремонти по инфраструктурата на редица селища, които по-късно бяха заляни от порои, издавиха се хора, потънаха домовете им!

На 5 август т. г. сайтът „Гласове” съобщи единствен, следното:

До дни, най-късно другата седмица се очаква Брюксел да размрази блокираната програма "Околна среда", съобщиха високопоставени източници от кабинета в оставка.

Еврокомисията била готова с решението си, но стратегически изчаквала служебното правителство да застъпи на поста. Мълвата сред депутатите е, че президентът Плевнелиев помолил шефа на ЕК Жозе Барозу да изчака няколко дни, докато започне работа служебното правителство.

От "Дондуков" 1 никой не пожела официално да потвърди тази новина, макар че неофициално министрите в оставка знаеха за нея. Твърдяха само, че през август програмата ще бъде отблокирана, защото са си свършили работата досега.

Едновременно с работата по отблокирането на оперативните програми, се готвеше и Споразумението за партньорство на България с ЕК, работа, която бе започнала още в мандата на ГЕРБ и след няколко корекции от Брюксел беше още юли месец по време на правителството на Пламен Орешарски, когато страната ни прати последния вариант на договора. ЕК искаше по-ясно и подробно да се разпишат мерки за сериозни реформи в здравеопазването, образованието, публичната администрация и оползотворяването на водните ресурси. Това бе сторено.
 

Министри от правителството на „Орешарски“ недоумяваха защо се бави окончателният параф от ЕК, след като цялата работа била свършена в техния изкуствено и насилствено съкратен мандат.

Тогава някой от тях едва ли е подозирал, че президентът Росен Плевнелиев ще чака докато падне кабинета и ще направи всичко възможно, назначеното от него служебно правителство да се окичи със заслугата, че е отблокирало пари от европейските оперативни програми и подписването на Споразумението с ЕК 2014-2020.

Така и се случи – на втория ден от встъпване в длъжност на служебното правителство бе подписано Споразумението с ЕК, а отблокирането на спрените програми се случи след първата седмица от мандата на кабинета „Борисов”. И то отблокирана бе само програмата по „Околна среда”, докато за останалите оперативни програми – регионално развитие, транспорт отблокирането се очаква.

За да не блокират ключови за някои градове проекти през петте месеца на спрени средства, парите бяха отпускани от държавния бюджет, но милионите не стигаха за всичко замразено.

В деня, в който Борисов обяви, че са отблокирани средства по ОП „Околна среда”, вицепремиер и министър съобщиха, че доверието в страната ни се завръща – разбирай, завръща се доверието на Брюксел заради създаденото правителство от ГЕРБ! А ГЕРБ както е известно е член на Европейската народна партия /ЕНП/, председателят на ЕК, Жан-Клод Юнкер също е член на ЕНП. Тогава защо ЕНП да не уреди нейно правителство в България да получи и усвои парите по околна среда?

Няма значение, че кабинетът „Орешарски” е работил за отблокиране на тези средства, няма значение, че същият кабинет отпускаше пари от държавния бюджет, за да не спира изпълнението на проектите с пари по еврофондовете – важното е служебното правителство на президента да се окичи с подписано Споразумение за следващите седем години с ЕК, въпреки, че то бе готвено от ГЕРБ и „Орешарски”.

Важно е и че правителството на ГЕРБ развя знамето за отблокираните пари по околна среда – не че е направено каквото и да било за една седмица от парламент и министри...

Преди всичко останало – имаме излъчено стабилно правителство от българския парламент – заяви вицепремиерът по усвояване на еврофондовете, Томислав Дончев веднага след като Бойко Борисов похвали депутатите от трибуната на парламента. – Само върху тази основа може да се гради доверие.

Плевнелиев помолил Жозе Барозу да забави отблокирането на замразените еврофондове, докато започне работа служебното ни правителство – тогава за какво иде реч в бедната ни родина?

 

 

 

текст с автор Л. Манолова, Хроники





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 656501
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031