Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2007 23:25 - Пропуск
Автор: coffeen Категория: Хоби   
Прочетен: 816 Коментари: 0 Гласове:
0



Редовно за известо време не трябва да правиш нищо, да не мислиш, да избелиш мозъка си, да разпуснеш душевно и физически. Така те обхваща цялостно възстановително и здравословно блаженство за целия ти организъм. Някои сравняват това състояние с ефекта на сексуалния оргазъм. Други го определят като модерна медитация, благодатен мързел, чрез който се забавят процесите на стареене и разрушаването на тялото. Това е особено ефикасна терапия срещу увеличаващия се стрес, ежедневно напрежение и депресия.
 Крайните срокове и графиците увреждат хората. Затова безделието е признак на интелигентност и не е порок; мързелът е еликсир за по-дълъг живот. Неведнъж са правени форуми, на които са показвани шокиращи изложби на безделието през вековете с обекти, които намаляват до минимум усилията да се прави каквото и да било..
В Кипър например има невиждано другаде Дърво на безделието, пред което се покланят кипърци и чужденци, за да облекчат стреса си и да се отърсят от психическите си тежнения.
Медитацията не е само техника свързана с будизма и хиндуизма. Подобно нещо, което наричат "божествен мързел", с древни африкански корени се наблюдава в ЮАР и Зимбабве. Знахари и шамани лекуват и осигуряват дълголетие чрез изчистване на душата и укротяване на тялото с помощта на внушена леност. Малко е известен и чудотворният “велик зимен покой на душата и тялото”, практикуван от викингите и ескимосите. 
 Тези прийоми на самовглъбен покой водят до важни психически и физиологични процеси при хората. Подобно е и оздравителното “вътрешно самовглъбяване чрез великото спокойствие на божествата”, практикувано от индианците в Южна и Северна Америка. Всичко това не е проповед за някаква трайна леност или затъпяващо безделие, а временно оздравително състояние на релаксираща бездейност. Това е помощ в борбата с едни от най-страшните вредители на здравето: стрес, работохолизъм,  постоянен страх и болезнена, истеризирана амбиция за кариера. При тези приличащи си терапии от различни краища на света се стига до своеобразно душевно и физиологично пречистване, намаляване на естествената нужда от храна, пълноценно забавяне на изхабяващия забързан ритъм на живота, възстановявщо успокояване. Човешкият организъм си има своите сезонни ритми. Изследователите търсят пътища към възвръщане на естествената човешка жизненост с необходимите й паузи. Съветите са в свободното си време човек да се отдаде на мързел, следобедна дрямка или да прави редовна безделна медитация, което ще му осигури читави старини. Дори разхождането за отмора и стремежът да не се преяжда са доста нездравословни.

*По печатни материали, вестник "Лечител", 2004



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 656517
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031