Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 15:05 - Малка бележка за необходимостта от детски почетни караули пред паметниците
Автор: eloiz Категория: Изкуство   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Току - що прочетох, че "Общобългарският комитет "Васил Левски" организира официално отбелязване на 145-годишнината от обесването на Васил Левски, което ще започне в 8, 00 ч. на 19 февруари 2018 г....Пред паметника на Апостола (?къде) на детски почетен караул ще застанат членове на клубовете "Млади възрожденци" към Общобългарския комитет "Васил Левски", представители на столичното 58-мо ОУ "Сергей Румянцев" и на 5-то ОУ "Христо Ботев", гр. Кюстендил.". 
Смятах (явно погрешно), че след акцията по слагането на детски караули (каквото и да означава това) пред същия паметник (ако е този, в центъра на София, за който си говорим, защото паметници на Васил Левски в страната има стотици, и всеки един от тях заслужава цветя днес; разбира се, този в София може би най-много, но пък той не е упоменат точно);  акция, която се проведе, комай поради изчерпване на идеите и желаещите възрастни за истински почетен караул, и по повод юруша около 180 - годишнината от рождението на Васил Левски миналата година, май съм сгрешила в преценката, колеги.  И тая година,  за жалост, падаща се 145 - годишнина от обесването на Левски, почетен караул от деца пак е обявен, а аз си спомних една забавна снимка от преди поне четиридесет години, на пионерчета или чавдарчета, застанали на пост покрай някакъв паметник на някакъв деец на отминалата вече Народна република, на 1 юни, да пазят и те - но за разлика от техните каки  и батковци, които по същото време също са снимани да "пазят" паметници почетно, някои с автомати, и гледат с отегчение, децата, въпреки отегчението, пазят добре, стоят, и не мърдат.  Така ще стоят и няма да мърдат и пред паметника на Левски, вече са били там днес, за радост и гордост на Общобългарския комитет, на мама, която е изпрала униформата и я е изгладила,  и на татко,  а у останалите наоколо  ще предизвикват умиление (патриотично???), но мислим, мноого малко чуство за истинска  почит, да ме прощават от общобългарския комитет))). Защото, колеги, децата са най-голямата ценност на една държава, затова и те не могат да "пазят" човека върху паметника, вместо войниците и членовете на общобългарския комитет, или който иска  да се заеме там с тая работа, стига да е пълнолетен гражданин на държавата, за предпочитане е наистина, все пак, да е някой военен, все пак Васил Левски, съумява да развие една почти военна организация, която стои в основата на събитията, довели до Освободителната война през 1877-1878 г.
Аз бих искала да видя най-накрая един истински почетен караул, ако наистина, тачим Васил Левски като идеолог, върху чиито представи  залягат държавните основи на Третата българска държава? Пред такъв истински паметник, деца няма как да имат място за "караулене", тяхното място е до майка и татко, които ги учат, наред с това кой е бил Васил Левски и защо празнуваме като почти национални празници 6 юли и 19 февруари, как да поднесем цвете на паметника, без да се бутаме, как да коленичим по време на зарята, и как да не се  плашим от фойерверките и пр.
 






Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: eloiz
Категория: Изкуство
Прочетен: 1651270
Постинги: 892
Коментари: 932
Гласове: 2596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031