Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2007 21:44 - Смешното е грешно
Автор: coffeen Категория: Тя и той   
Прочетен: 1750 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 06.11.2007 21:49


Сексът е основна биологична потребност, която обуславя съществуването на вида; той е психическа потребност, която се свързва с нуждата от внимание, сигурност, съпричастност и самочувствие. И въпреки това, науката е проявявала слаб интерес към тази важна област на живота ни.
От всички области на сексологията културата е най-малко изследвана. Доминират темите за брака, семейството, но за сексуалното поведение се споменава бегло.
Тук ще представя накратко само как отделни култури възприемат един аспект от сексуалното поведение - онанизма. В либералните култури съществува по-благосклонно отношение към предбрачните и извънбрачните контаки, и това е изтъквано като основна причина за слабото разпространение на онанизма. Повечето примитивни, и либерални култури го отричат, смята се, че подобно поведение прави човека смешен. Мастурбацията не е компенсационна форма, понеже контактите с партньор са леснодостъпни. В културите, където интервалът между биологичното и социално-психологическото съзряване на личността е по-дълъг, онанизмът приема компенсираща роля.
Именно в модерните общества сексуалното поведение и взаимоотношенията между половете стават все по-невротизирани. Културните фактори, семейна среда, възпитание и образование се характеризират с дистанцираност от секса. Подхранват се нереалистични очаквания и се блокира пълноценното общуване до превръщането на мъжа и жената в два различни биологични вида.
И така не остават много варианти пред тях освен самозадоволяването на сексуалните потребности. А то никак не бива да се отхвърля, понеже представлява добра тренировка на психиката и физиката; но все пак не може да се сравни със споделеното изживяване в партньрството. За женския пол (в нашата действителност) мастурбирането е незаменимо условие за развитието на здрава, силна психосексуалност. В племенните, туземни култури нещата са по-преки, защото там социалният ред не е структуриран на основата на несигурността и страха от секса.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bloghead - Не бъркай онанизъм с мастурбация :-)
06.11.2007 22:46
Библията, където се описва греха на Онан, който е бил, че не е осеменил жената на мъртвия си брат, а е разпилял навън семето си. В "Генезиса" се описва историята на първия съпруг на Тамар - Ер, който е убит от Господ, понеже Ер е бил много зъл. Според древните еврейски закони братът на Ер Онан е бил длъжен даИстория на мастурбацията извърши сношение с Тамар и техния първи син да бъде приет за потомък на Ер. Понеже това дете нямало да бъде негово, а е бил зъдължен на това сношение, Онан е предприел разпространената тогава мярка за предпазване като малко преди еякулацията излезнал от Тамар и "Разпилял своето семе по Земята". Бог бил много ядосан на Онан, за това и също го убил. Така се родила изкривената християнска традиция, че секса е благоприличен само, когато е за размножение, не за удоволствие, и самозадоволяването е абсолютен грях.

Поздрави,
цитирай
2. cecka1504 - Браво bloghead! Най-накрая един ...
06.11.2007 23:11
Браво bloghead! Най-накрая един грамотен човек! Много рядко срещам хора, които да знаят библейската истроия ида правят разлика между онанизъм и мастурбация!
цитирай
3. coffeen - библейското значение
06.11.2007 23:38
на двата термина може и да е строго разграничително, но съвременното научно не е. случаят с библейския ви герой си е coitus interruptus; но ако толкова много пречи на някого терминологията, нека да си разбира своята, нали пиша за грамотни хора
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 656440
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031