Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 13:53 - който ще се изнася от земята
Автор: coffeen Категория: Други   
Прочетен: 2241 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.04.2014 13:20


 за тези, които са се засилили да скачат през коловоз 9 и 3/4 ...

да си играеш със съзнанието си е най-забавното нещо на планетата
 

ще добавя цитат от книгата на Майкъл Полън The Botany of Desire - A Plant"s-Eye View of the World  и за онези, които се занимават с вещерство
   Вещиците и магьосниците са отглеждали растения, които имали силата да "омагьосват" - или както ги наричаме, психоактивни растения. В състава на рецептите се включвали опиев мак, татул,  беладона, хашиш, гъби - червена мухоморка, и жабешка кожа - отровните жлези на жабата съдържат ДМТ, който е халюциноген. Тези съставки бивали смесвани в мазило "за летене"  на основата на конопено масло, което мазило вещиците прилагали вагинално чрез специално дилдо (ДМТ не може да се усвоява орално). Това всъщност е била и дръжката на "метлата", с която вещиците са "летели".  За мъжете психонавти остават другите способи за приложение на активните съставки. 

 * Джон Мъмфорд посочва сходството между Шива Линга (централният фалически символ на Тантра) и дръжката на метлата и конусовидната шапка на магията. От незапомнени времена метлата с дълга дръжка е била символ на жената като господарка и домакиня на къщата. Самото растение зановец (на английски за въпросното растение и метлата се използва една и съща дума - broom) е диуретично, изчистващо средство и стимулант на пикочо-половата система. Летенето, асоциирано с язденето на дръжката на метлата (мастурбиране?) е универсален мотив от сънищата, винаги показателен за маскирано оргазмено преживяване. 
от архива

     Книгата на Полън разглежда опиатите и марихуаната като техен представител. Учените откриват активната съставка тетрахидроканабинол, THC в конопа, а после и мозъчния рецептор за тази съставка. Биолозите обясняват наличието на тези рецептори с това, че би трябвало мозъкът да произвежда свое собствено THC-подобно вещество. През "92 година откриват анандамида (от санскрит - вътрешно блаженство) - мозъчен канабиноид. Той предизвиква загуба на краткосрочна памет, дезориентация, успокояване - все неща, които помагат например да се издържи родилния процес - женската утроба е другото място, където има THC рецептори, които взаимодействат с THC -подобния анандамид. Раждането се улеснява освен от него и от окситоцин
 *Окситоцинът се изработва повече у жените, които съумяват напълно да се отпуснат, временно да се освободят от своя интелект и познания. Известният лекар Мишел Оден счита, че преминаването на безсъзнателно ниво гарантира леко раждане без обезболяване. В Южна Америка родилките дъвчат лист от кока и от какво ли още не, в Kалахари раждат сами, извън селото, защото окситоцинът "не обича и присъствието на много хора". У някои народи до днес съществува убеждението, че основната задача на акушерката е да защитава родилната зона, прогонвайки от жената неканените гости. 

Ботаниците теоретизират защо едно растение отговаря за отключването на неврологичен механизъм, управляващ съзнанието. Може би целта е била да се привлече вниманието на човека. В крайна сметка растенията, които доставят най-голямо удоволствие на човека, увеличават най-много и прираста на населението.
   Полън обаче открива, че мозъкът произвежда този канабиноид, заради важното умение да забравяме. Ако го нямаме, ще полудеем. Тази система ни позволява да преживеем и селективно да забравяме рутината в живота си, ""за да можем да станем сутринта и да започнем да правим същото като вчера отново".
 Тази наркотична система е начинът на мозъка да се справи с реалните условия, в които е поставен човек. 
  Наркотиците могат да облекчат екзистенциалната болка и скука. Ето един депресиращ цитат от О. Хъксли:
   Повечето хора водят толкова болезнен живот, в най-добрия случай монотонен, беден, ограничен, че стремежът им да избягат, желанието да се издигнат, поне за няколко мига, са и винаги са били от водещите апетити на душата. Затова навсякъде по света и във всички епохи е бил изразходван огромен човешки ресурс за култивирне и разпространение на психоактивните растения.  

 Забравяйки всичко, освен настоящия момент, измененото съзнание преживява усилване на усещанията и първично опознаване на осезаемия свят. Канабиноидите изключват постъпателната памет, позволявайки ни да усетим нещата както първия път и да се наслаждаваме на удивлението си.
Анандамидът работи почти като THC, но като невротрансмитер ендогенният канабиноид трябва да има по-кратковременно действие. Всичко, което го прави канабинолът, го може и анандамидът. Повлиява апетита, емоциите, усещането за болка. Един от начините да се удължи ефекта от този медиатор, интересно, е консумирането на шоколад. Последният сам по себе си пристрастяващ, но може и да удължи въздействието на други наркотици, специално, на анандамида. Затова може би шоколадът ни кара да се чувстваме добре.  
   Ако нямахме анандамид, нямаше да можем да се справяме с пост-травматичен стрес, фобии и неврози, дори с хронична болка. Имаме нужда от канабиноиди, за да забравим ужасяващи неща, които може да са се случили. Ако ви е заболяло от нещо, но е трудно да възстановите тази емоция по начин, по който може да възстановите други емоции, то трябва да сте благодарни на анандамида за това. Той прави така, че да усещаме нещата като за пръв път, а негативното преживяно - добре да забравим, все едно не сe е случвалo.
 Според Полън Наказателният кодекс и Старият завет правят връзка между забранените, контролирани растения и познанието. Според щатските закони, е легално да отглеждаш сънотворен мак, освен ако не знаеш, че растението е с контролирана употреба, и така със същото действие - отглеждане на мак, но с познаването на статута му на контролирана субстанция, нарушаваш закона.

 Не мога тук да не дам някои от любимите ми цитати на гореспоменатия Олдъс Хъксли: 

Интелектуалец е човек, който е открил нещо по-интeресно от секса.

Не искам удобство. Искам Бог, искам поетичност, искам истинска опасност, искам свобода, искам доброта. Искам да съгреша.

 Има една част от вселената, която можете със сигурност да промените - тази част сте самите вие.










Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: coffeen
Категория: Други
Прочетен: 658685
Постинги: 228
Коментари: 487
Гласове: 3744
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930